Bijzondere plekjes van Best
Bewonder Best! We hebben een rijke cultuur en natuur. Mooie monumenten, schitterende natuur en bijzondere plekken: je vindt het in Best lekker dicht bij elkaar. Wij wijzen je de weg naar al het moois in Best.
Molen de Volharding
Een molen: dat is typisch Hollands. Maar hoe werkt zo’n molen eigenlijk? De molenaars van korenmolen de Volharding leggen het je graag uit. Als de vlag wappert, is de molen geopend voor bezoek. Geen last van hoogtevrees? Dan krijg je vanaf de omloop van de molen een prachtige blik over Best. De molenaars laten je graag zien hoe het koren gemalen wordt. In de molenwinkel kan je elke zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur terecht voor onder meer broodmeel en cakemix. Natuurlijk kan je ook een typisch Nederlands product kopen: versgemalen pannenkoekenmeel!
De Volharding is een naam die helemaal past bij deze molen. Deze stellingmolen stamt uit 1851, maar in 1884 werd hij door brand verwoest. De Bestenaren bouwden de molen opnieuw op, waarna hij tot 1938 graan bleef malen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor de molen zijn wieken. Dat bleef zo tot 2010. Dankzij een volhardende groep Bestenaren kreeg de molen in 2011 nieuwe wieken én een nieuwe molenaar. Sinds die tijd draait de molen weer volop!
Boeren, Buren en Bosch
Aarle is een buurtschap net buiten Best. In dit bijzondere gebied wonen als sinds de oudheid mensen. Eeuwenlang was dit het terrein van keuterboeren. Tegenwoordig is het een levendig buurtschap met bijzonder bewoners. De kerkuil voelt zich namelijk helemaal thuis in Aarle. Bijzonder is de tiendschuur van ‘Het land van Bosch’. Deze naam verwijst naar de bekende schilder Jeroen Bosch. Hij was getrouwd met Aleid van de Meervenne. En zij bezat weer landerijen in Aarle. Veel van die landerijen zijn verdwenen en zullen nog verdwijnen. In Aarle wordt namelijk gebouwd aan een nieuwe, duurzame wijk: Aarlesche Erven. Dezen nieuwe buren kunnen, net als jij, genieten van de natuur. Met de speciale Land van Boschwandeling ontdek jij dit bijzondere buurtschap.
Doe de Land van BoschwandelingDe Armenhoef
Stokoud is de Armenhoef aan de Oirschotseweg. Dit is de oudste nog in gebruik zijnde boerderij van Nederland. Het houtskelet van de stal is meer dan 750 jaar oud! Hoe oud de stal precies is weten we niet. Maar uit onderzoek blijkt dat de stal rond 1263 gebouwd moet zijn. Daarom is dit gebouw een Rijksmonument.
De Armenhoef is een beetje een misleidende naam. De Hoeve Amelrijck Booth – zoals hij officieel heet – was lange tijd de grootste boerderij van Best. De opbrengsten van deze boerderij gingen naar de armenzorg. Vandaar de naam Armenhoef. Bijzonder is dat hier nog steeds geboerd wordt. Daarom zijn de stal en boerderij alleen tijdens de Nationale Monumentendagen van binnen te bekijken. Maar aan de buitenkant is ook veel fraais te zien, zoals de zeldzame schuuroverstek boven de noordgevel.
Modern jasje
Modern, jong en een geliefd stilteplekje: dat is de kapel van Onze Lieve Vrouw van de Heikant. De kapel is ontworpen door de Bestse architect René Westerlaken. Het opvallende gebouwtje ligt aan een landelijke weg, maar ook pal naast een grote uitbreidingswijk die begin deze eeuw gebouwd werd in het buurtschap Heikant. Deze kapel is niet gebouwd uit dankbaarheid, maar op initiatief van de toenmalige pastoor Maas van de Odulphusparochie. Hij wilde in de tijden van ontkerkelijking een bezinningsplek dicht bij de mensen maken. Sinds 2001 is de kapel een geliefd plekje van buurtbewoners, maar ook van fietsers en wandelaars. Zij zijn vaak verrast door de prachtige schilderijen in de kapel, die gemaakt zijn door de Bestse kunstenaar Leo van der Sangen.
Meer weten?